Aftershow ADELE interview Ziggo

“Het grote publiek kent Tessa Belinfante nog van haar deelname aan The Voice of Holland. Op 1, 3 en 4 juni verzorgt haar band in Club Ziggo de afterparty’s van Adele.
De muziek van Tessa Belinfante laat zich omschrijven als sfeervolle popnummers met indie-invloeden. In 2012 wist Tessa – onder begeleiding van haar coach Trijntje Oosterhuis – door te dringen tot de halve finale van The Voice. Maar lang daarvoor zong ze al. “Sinds ik praat, zing ik”, glimlacht ze. “Op mijn 24ste koos ik definitief voor de muziek. Ik studeerde Earth Sciences and Economics aan de Vrije Universiteit. Ineens schrok ik: ‘Wat ga ik doen als ik afgestudeerd ben?’ Ik was altijd heel serieus met mijn studie bezig. Muziek stond altijd op de tweede plaats. Wat zou er gebeuren als ik die volgorde zou omdraaien? Ik schreef me in voor The Voice of Holland en kwam tot de halve finale. Toen wist ik het zeker; vanaf nu staat muziek altijd op een.”

Splitsing Na The Voice schreef Tessa snel haar scriptie af en keerde ze de wetenschap de rug toe. “Het voelde echt als een splitsing en ik ben de goede weg ingeslagen”, evalueert ze tevreden. “We zijn vier jaar verder en ik voel me iedere dag gelukkiger over de keuze die ik destijds heb gemaakt.” Een ‘saaie’ kantoorbaan ziet de Amsterdamse avonturier echt niet meer zitten. “Het mooie aan muziek is dat het je overal kan brengen. Letterlijk en figuurlijk. Prachtige concertzalen, intieme huiskamers en laatst zelfs in Zweden en Duitsland. In iedere dag schuilt een nieuw avontuur. Ik word continu gekriebeld door adrenaline. Dat zou ik voor geen goud willen missen. Mijn droom? Dat ik de rest van mijn leven muziek mag blijven maken. Als ik tachtig jaar oud ben en nog op een podium kan staan, dan doe ik dat. Met rollator en al.”

Fantasie en liefde Om goede nummers te schrijven, zoekt Tessa heel bewust de afzondering op. “Ik ben geen kluizenaar, maar schrijven werkt het best als er geen enkele vorm van afleiding te vinden is”, vertelt ze. “Het is mijn manier om te filosoferen en die gedachten tover ik om tot liedjes. In mijn teksten speel ik met de werkelijkheid. Muziek is het leven met een vleugje fantasie.” Ook bij Tessa vormt de liefde een grote inspiratiebron. “Maar soms is het fijner als de inspiratiebron himself, zichzelf niet in mijn muziek herkent”, knipoogt ze. “Op zo’n moment komt die fantasierijke twist goed van pas. Gelukkig wordt mijn hart niet iedere dag veroverd en gebroken. Dus liefdesliedjes gaan ook vaak over vrienden en vriendinnen. Maar dat weten ze ook niet altijd.”

The Voice Veel spelen is veel leren. En dan gaat er ook wel eens iets mis. “Genoeg!” roept Tessa. “Laatst kreeg ik de slappe lach op het podium. Hilarisch én verschrikkelijk tegelijk. Een van de bandleden maakte een grap en ik moest ontzettend hard lachen. Ik kwam er niet meer uit en bleef minutenlang doorhinniken.”  Tessa’s deelname aan The Voice is al bijna vier jaar geleden, maar de talentenjacht blijft haar achtervolgen. “Niet erg, want het was een fantastische ervaring. Maar ik snap gewoon écht niet dat mensen nog steeds weten dat ik heb meegedaan!” verbaast ze zich. “Ik ben natuurlijk niet meer iedere week op televisie en daarom roept men al snel: ‘Goh, daar hoor je ook niks meer van’. Dat vind ik jammer, want een liedje zingen op tv is gaaf, maar niet het hoogst haalbare. Dat ik niet meer volop in de spotlights sta, betekent niet dat ik niet meer met muziek bezig ben. Geluk kan in een superintiem huiskamerconcert zitten, waar bijna niemand iets van afweet.” Trijntje spreekt ze nog regelmatig. “Trijntje heeft echt iets bij me geraakt en haalt het beste in me boven”, vertelt Tessa. “Wat ze me heeft geleerd? Mijn hart openstellen. Zoeken naar het meest kwetsbare plekje en dan het publiek toelaten. Doodeng! Zonder Trijntje was ik nooit zo ver gekomen.”

Voorproefje Tessa verzorgt op zowel 1, 3 als 4 juni de afterparty van Adele, die vóór haar in de Ziggo Dome staat. “Ik kijk ontzettend tegen haar op”, benadrukt ze. “Bij Adele draait alles om muziek en haar stem. Ze doet waar ze zin in heeft en blijft bij de kern: ‘F*ck selfies en social media, het draait om mijn muziek’. Stiekem denk ik er ook zo over. Als ik een avondje met Adele zou mogen doorbrengen dan gaan we naar een klein café in Amsterdam. Lekker low key, samen biertjes drinken en naar een goed bandje luisteren. Volgens mij zouden we een topavond hebben.”

Het optreden in Club Ziggo is een voorproefje op het debuutalbum dat in het najaar uitkomt. “Het is de eerste keer dat ik de nieuwe nummers samen met de volle band ga spelen”, glundert ze. “We hebben er een jaar lang aan gewerkt. Nu zijn de nummers klaar voor de buitenwereld.” De brunette kan niet wachten om de gloednieuwe liedjes voor het publiek te spelen. “Zoals het album nu is, is het goed. Als er nog nummers bijkomen, dan zijn dat cadeautjes. Net zoals bij de EP. Eigenlijk zouden daar maar vier nummers op staan, maar op het allerlaatste moment schreef ik I Wonder en werden het er vijf. Het grappige is dat ‘het liedje dat nooit gepland was’ het populairst is van allemaal. De druk was eraf. Juist op zulke momenten kunnen prachtige dingen ontstaan.”

Vliegen en vallen“Muziek is vaak gerelateerd aan een gevoel in een bepaalde periode. In het nieuwe album hoor je een Tessa die niet meer bang wil zijn”, vertelt ze. “Het album heet Fly as we Fall, waarmee ik wil zeggen dat je pas kunt vliegen als je durft te vallen. Vroeger was ik veel banger dan nu. Afwachtend. Bang om te mislukken. Dit jaar heb ik een knop omgezet. Ik ben niet meer bang. Ik heb het pad van de muziek gekozen en weet niet waar die weg eindigt. Maar angst helpt me sowieso niet verder. Het enige dat ik kan doen is er volop voor gaan en genieten.”

Dat betekent overigens niet dat Tessa nooit nerveus is voor een optreden. “Kotsen van de zenuwen doe ik niet, maar soms voel ik een flinke steen in mijn maag”, geeft ze toe. “Dat relativeer ik door aanThe Voice te denken, in die tijd was ik pas echt zenuwachtig. Nu denk ik ‘Kom op. Je hebt The Voiceoverleefd, dan kun je dit ook!”

https://ontdek.ziggo.nl/Tessa-Belinfante-op-1-juni-in-Club-Ziggo


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie