Social Media Madness

news_unsplash_

Social Media Madness

Voor artiesten ligt er naar mijn mening vrij veel druk op het gebruik van social media. Je moet altijd laten zien dat je goed bezig bent, dat je leuke dingen doet, je je met de juiste mensen omgeeft en dat je bovenal een leuk persoon bent; wat je draagt, wat je eet en je er met regelmaat een inspirerende quote tegenaan gooit. Ieder persoon heeft zijn eigen social media aanpak, maar dit is hoe ik de gemiddelde situatie zou omschrijven. Er zijn uiteraard uitzonderingen, zoals Selah Sue, die laatst een bericht plaatste dat ze ondanks haar prachtige carrière weer depressief was en een oproep deed aan iedereen die in dezelfde situatie zit om hulp te zoeken. Heel dapper. Een mooi voorbeeld van de afweging tussen een leuke foto plaatsen of openhartig vertellen hoe het zit.

Nu ben ik een vrij nuchtere Hollander, maar ik merk toch dat dit ook voor mij op de achtergrond meespeelt. Als ik een week niet iets heb gepost op Facebook of Instagram word ik onrustig, in het kader van “straks denkt iedereen dat er niets gebeurt en dat ik niet meer goed bezig ben met muziek”. De omloopsnelheid van nieuwigheid is angstaanjagend. Voor mijn gevoel ben je snel vergeten. Hoe vaak ik wel niet hoor: “Die deelnemer van The Voice? Daar horen we nóóóóit meer wat van”. Terwijl hij of zij misschien wel in stilte werkt aan een muzikaal meesterwerk… Dat ontstaat echt niet zomaar want daar is tijd voor nodig. Waar volgens mij het knelpunt zit is dat nieuws niet nieuw genoeg kan zijn, dat je dus altijd het gevoel hebt een teken van leven te moeten geven en dat brengt onrust met zich mee. Maar of er nu leuke dingen gebeuren of niet (en er gebeurt vaak genoeg ook gewoon even niets, heel normaal!), soms heb ik gewoon geen zin om iets te plaatsen. Dan denk ik “who cares” of sarcastisch “lekker belangrijk”. Vaak vergeet ik het ook. Dan heb ik een leuke avond gehad en er niet aan gedacht om een foto te maken die ik kan delen. Gemiste kans? Of gewoon heerlijk genoten van het moment?

Hoe Adele met social media omgaat vind ik fantastisch. Jarenlang niets posten en dan ineens als het nieuwe album er is een aantal functionele berichten eruit gooien. Maarja… Zij is een categorie artiest op zichzelf. Juist voor een beginnend artiest is het denk ik heel onverstandig niets te doen met social mediakanalen. Nu CD verkoop, tickets sales voor optredens en merchandise opbrengsten teruglopen is de muziekindustrie op zoek iets anders “concreets” wat je kunt vertalen naar populariteit. En het is al gauw een logische en makkelijke keuze om het aantal volgers van een artiest hiervoor te nemen. Dit is namelijk meetbaar. Die extra volgers krijg je als beginnend artiest door er veel mee bezig te zijn… of een gruwelijke hit te scoren. Zolang dit laatste er (nog;-)) niet inzit proberen veel artiesten samen met mij een leuke invulling te geven aan hun pagina’s en nieuwe mensen te bereiken. Maar hoeveel van deze volgers zijn oprecht geïnteresseerd en zullen je single downloaden? Het is wat mij betreft een paradox, want hoe meer ik bezig ben met een scherm, hoe minder ik bezig ben met muziek. Wat telt het aantal volgers als er geen muzikale output meer is vanaf mijn kant? Natuurlijk is het in het dagelijkse leven niet zo zwart-wit als ik hier beschrijf en kan er een heleboel tegelijkertijd, maar ik weet van mijzelf dat ik meer gefocust ben als ik niet online ben.

Als ik geen zangeres was geweest zou ik waarschijnlijk nooit iets posten. Maar het hoort er nu bij en ik vind het zeker niet altijd erg, maar het is gewoon soms wat onrustig. Ik moet niet vergeten dat social mediagebruik ook heel veel voordelen heeft want het is super leuk om mijlpalen te delen en mensen zijn snel op de hoogte van ontwikkelingen die je als muzikant ondergaat. Uiteindelijk gaat het om de balans, as always….. Zoals Ed Sheeran recentelijk een social media break aankondigde zie ik dit voor beginnende artiesten niet snel gebeuren, maar het is food for thought… Voor wie dit een interessant onderwerp vindt kan ik het volgende artikel ook aanraden:

http://www.theguardian.com/music/2015/dec/14/post-internet-has-the-bubble-burst-on-pops-social-media-strategy?CMP=twt_a-music_b-gdnmusic

xxx

Tessa


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie